חיפוש
הערך המנטלי
מגמות ותובנות בעולם הניהול

מדוע כדאי למנהלים לפתח מנהיגות גמישה ובראש ובראשונה להתחיל בבניית אמון?

תשאלו את המנהלים והעובדים אודות מאפייני המנהיגות של מנהל או מנהלת מסויימת בחברה, סביר להניח שתקבלו תשובה דומה, ממוקדת והחלטית. הדבר לא מפתיע, כי באופן תודעתי, אנחנו 'נדבקים' לאופי מנהיגותי אחד וקבוע. וחבל.

על פי המחקר שנערך על ידי חברת המנטורינג הבינלאומית, Blanchard,   כ- 54% מהמנהלים יכולים להשתמש רק בסגנון מנהיגות אחד בנוחות. משמעות הדבר היא שיותר ממחצית מכל המנהלים משתמשים בסגנון מנהיגות אחד בכל סיטואציה, ללא קשר לאפקטיביות שלו. חשבו על התפיסה: אם אני חושב שאני מברג, אזי כולם הם ברגים".

תלות בסגנון מנהיגות יחיד גורמת לרבים מהמנהיגים להיות ריכוזיים מדי או ביזוריים מדי ביחס לאנשי הצוות שלהם. בשני מקרים, התוצאות עשויות להיות שליליות, לרבות אי-השגת יעדים, כפילות בעבודה, תסכול ומוסר עבודה ירוד. אך ההפסד הגדול ביותר של מנהיגי הסגנון האחד הוא הפגיעה באמון בינם לבין אנשיהם. לא כולם 'בורג', ולכן לא נכון שהבוס שלהם יהיה תמיד 'מברג'.

הערך המנטלי
פרקטיקה

מה נדרש ממנהלים? ללמוד להנהיג בהתאמה למצבים משתנים.

מנהיגים נדרשים לפתח יכולת להגמיש את סגנונם בהתאם לצרכי המצב. אין סגנון מנהיגות אחד שהוא הטוב ביותר. סגנון המנהיגות הטוב ביותר הוא זה שמתאים לצרכים של היחיד.

ארבעת הסגנונות העיקריים הם: המנהל הישיר, המנהל המאמן, המנהל התומך והמנהל המאציל.
בואו נבחן כיצד זה אמור לפעול.

שלוש מיומנויות מובילות למנהלים

המנהלים-מנהיגים נדרשים לשלוש מיומנויות עיקריות בתפקידם:

הגדרת מטרות

הגדרת מטרות ויעדים נבונים וברורים עם חברי הצוות היא נקודת ההתחלה. ללא זו, יתכן והדרך תוביל ללא מוצא, ו/או יהיה קושי מהותי למדוד ביצועים. יעדים נבונים ומטרות מדויקות, ברורות וברות מדידה, אם כך, יוצרים התאמה בין המנהל-המנהיג לחבר/י הצוות.

קראו עוד סגירה

יכולת אבחון הצוות וביצוע התאמה

לאחר הגדרת מטרה ברורה, נדרש המנהל-המנהיג להשתמש במיומנות השנייה: יכולת אבחון של אנשי הצוות. ערך איש הצוות נמדד בעיקר על ידי שני גורמים: מיומנויות מקצועיות ומחויבות.

  • מיומנויות מקצועיות – הידע והמיומנויות הספציפיים למשימה או למשימה של היחיד, שניתן להוכיח על ידי היחיד.
  • מחויבות – המוטיבציה והביטחון של היחיד במשימה.

את אבחון ערך איש הצוות על-פי גורמים אלו יש לבצע באופן ספציפי למטרה או משימה מסוימת, ולאו דווקא להעניק דירוג כולל של כישורי היחיד או רמת מחויבותו הכללית. לשם הדוגמה: גם לאיש הצוות המצטיין והמחויב ביותר בחברה ישנן משימות ספציפיות שאינן נכללות בין העדפותיו ו/או משקפות בהכרח את מקצועיותו הכללית.
להלן הצעה ל-4 רמות ערך שונות של איש צוות (ביחס למשימה ספציפית):

רמת ערך A

רמת ערך B

רמת ערך C

רמת ערך D

מיומנות נמוכה

מחויבות גבוהה

מיומנות בינונית

מחויבות נמוכה

מיומנות טובה

מחויבות בינונית

מיומנות גבוהה

מחויבות גבוהה

קראו עוד סגירה

קבלת החלטה קונקרטית

להיות גמיש בין ארבעה סגנונות מנהיגות

לאחר שהצליח לאבחן את רמת הערך של איש הצוות ביחס למטרה/משימה ספציפית, המנהל ישתמש ביכולת השלישית הנדרשת והיא – התאמה וקבלת החלטות קונקרטית. הווה אומר, המנהל יתאים את סגנון מנהיגותו לרמת הערך של איש הצוות או הצוות כולו.

ידוע לכל, כי מנהיגות לא 'לוקחים'. מנהיגות 'מקבלים', אם כך רואים בך האחרים. ישנן שתי התנהגויות בסיסיות של סגנון המנהיגות:

  • התנהגות ישירה – אומרת לאנשים מה לעשות, מתי לעשות ואיך לעשות. בנוסף, התנהגות זו באה לידי ביטוי במתן משוב תדיר על התוצאות.
  • התנהגות תומכת – הקשבה, הכוונה להסתמכות עצמית של איש הצוות בפתרון בעיות, עידוד, שבח ומעורבות אחרים בקבלת החלטות.

נציע ארבעה סגנונות מנהיגות הכוללים שילובים שונים של התנהגות ישירה ותומכת, וזאת בהתאמה לרמות הערך השונות של איש הצוות:

ערך איש הצוות

רמה A

רמה B

רמה C

רמה D

מאפייני ערך איש הצוות

מיומנות נמוכה

מחויבות גבוהה

מיומנות בינונית

מחויבות נמוכה

מיומנות טובה

מחויבות בינונית

מיומנות גבוהה

מחויבות גבוהה

סגנון מנהיגות מתאים

המנהל הישיר

המנהל המאמן

המנהל התומך

המנהל המאציל

דפוס התנהגות

ישיר ופחות תומך

ישיר ותומך

תומך ופחות ישיר

מאפשר ומאציל

מכיוון שאנשים ברמת ערך A  מחויבים אך בעלי מיומנויות נמוכות, המנהל נדרש לספק להם הנחיה ישירה רבה – זהו המנהל הישיר (1).

לאנשים ברמת ערך B חסרות מיומנויות וגם מחויבות, ולכן זקוקים למנהל שיעניק להם הנחיה רבה ותמיכה רבה – זהו המנהל המאמן (2).

אנשים ברמת ערך C הינם בעלי מיומנויות גבוהות אך לא ניחנים במחויבות, ולכן זקוקים לתמיכה רבה מהמנהל – זהו המנהל התומך (3).

מכיוון שאנשים ברמת ערך D הינם בעלי מיומנויות וגם מחויבות, המנהלים נדרשים לספק מעט הנחיה או תמיכה. נהפוך הוא, כאן המקום לאפשר חופש פעולה ולהאציל יותר סמכויות – זהו המנהל המאפשר (4).

קראו עוד סגירה
הערך המנטלי
ממשיכים

ומה בין סגנונות המנהיגות המשתנים לעניין בניית האמון?

מנהלים רבים ממהרים להתקדם, לקבוע יעדים ולפתח אסטרטגיות עסקיות לצוותם מבלי להשקיע מחשבה רבה בבניית אמון. עם זאת, המנהיגים המצליחים ביותר מבינים שהעדיפות העליונה שלהם היא לבנות, בראש ובראשונה, אמון עם צוותם. גמישות בסגנון המנהיגות והתאמתו לרמות הערך הספציפיות של אנשי הצוות, אלו מהווים זרז אמון עצום.  ישנן ארבע סיבות עיקריות לכך:

בהירות וודאות

התאמה בין סגנון המנהיגות, רמת הערך של איש הצוות ומאפייני המשימה מספקת בהירות וודאות גבוהה יותר, הן למנהל והן לאיש הצוות. בהירות זו מצמצמת אי הבנות ומאיצה את הביצועים לאין ערוך. כל צד יודע היטב את הפעולות המוטלות עליו. יעדים ברורים ובהירות תפקודית בונים אמון בין חברי הצוות למנהלים.

מיומנויות ניהול והנהגה

חברי הצוות סומכים כי המנהלים יודעים את תפקידם. המנהלים נדרשים להפגין סמכותיות בתחומים הטכניים שלתפקידם ובוודאי גם בתפקידי המנהיגות שלהם. שלוש מיומנויות ההנהגה – קביעת יעדים ברורים, יכולת אבחון והתאמת סוג המנהיגות – אלו הן מיומנויות יסוד שיעצימו את אמון חברי הצוות במנהיגם.

מנהיגות גמישה המותאמת למשימות וממוקדת באחרים

המנהל מתאים את סגנון מנהיגותו למצבים המשתנים ואינו פועל בדפוס אחד בלבד. הדבר ישפר את יכולת התגובה של המנהל ויאפשר לו לחנוך את אנשיו באופן אפקטיבי, כך שאלו יהיו יותר ויותר ברמת הערך D (בעלי מיומנות ומחויבות גבוהות) ובעלי יכולת עצמאית מוגברת במשימותיהם השונות. אנשי צוות יעריכו זאת לאורך זמן, יעצימו את אמונם במנהיגם ויתמקדו בלמידה וצמיחה.

התנהגות עקבית וניתנת לחיזוי

ככל שהמנהלים יפעלו בבהירות, במיומנות ובגמישות מנהיגותית לאורך זמן ובעקביות, כך יתעצם אמון אנשי הצוות בהם. הידיעה שהם יכולים לסמוך על מנהיגם שיפעל בסוג המנהיגות הנכון בזמן הנכון מעוררת רמות אמון גבוהות.

הערך המנטלי
לסיכום:

אמון הוא ליבת המנהיגות המצליחה.

ללא אמון, מנהיגותך נדונה לכישלון. היצירתיות נחנקת, החדשנות נעצרת והסיכון המחושב ננטש. עם זאת, עם אמון, הכל אפשרי. אנרגיה, התקדמות, פרודוקטיביות וכושר המצאה משגשגים. מחויבות, מעורבות, נאמנות ומצוינות הופכות ליותר מאשר מילים ריקות בהצהרת המשימה של החברה; הם הופכים למציאות.
לשם כך, אמצו מנהיגות גמישה ובחרו בין להיות מנהל ישיר, מנהל מאמן, מנהל תומך או מנהל מאציל בהתאמה לאנשיכם. ותנצחו.

Scroll to Top